Toegangscontrole2021-12-13T15:56:30+01:00

Toegangscontrole

Toegangscontrole is, zoals het woord al zegt, het (elektronisch) gecontroleerd toegang verschaffen aan personen en/of voertuigen. Bij toegangscontrole wordt vaak direct gedacht aan de toepassing op gebouwen en parkeergelegenheden. Echter vergeet men vaak de mogelijkheden voor stadsafsluitingen, sport- en recreatieparken.
Toegangscontrolesystemen zijn er in vele soorten en maten, van zeer eenvoudige standalone paslezers, codesloten of ontvangers voor handzenders, tot systemen die modulair zijn opgebouwd met speciaal daarvoor ontwikkelde software die het geavanceerd beheren mogelijk maakt. Uiteraard zijn er dan ook nog de systemen die volledig IP gebaseerd zijn, de zogenaamde Web-based systemen.
Wanneer we dit onder elkaar zetten ontstaat er het volgende:

  • Mechanische of elektronische codesloten
  • Kaartlezers in combinatie met passen of sleutelhangers
  • Handzenders en ontvangers
  • (Video)Intercom
  • Voertuigdetectie (d.m.v. radar- of lusdetectie)
  • Kentekenherkenning

Vaak bestaat de mogelijkheid om bovengenoemde oplossingen met elkaar te integreren. HS-PAS levert maatwerk op het gebied van elektronische toegangscontrolesystemen.
Van een enkele deur met stand-alone paslezer tot een volledig intelligent systeem, waarbij diverse gebouwen van één organisatie eenvoudig beheerd kunnen worden binnen dezelfde software omgeving.
Ook het koppelen van andere systemen of platformen is HS-PAS niet vreemd, zo is ons systeem veelvuldig toegepast bij de beveiliging van bouwplaatsen in België en Nederland. Hierbij zijn bijvoorbeeld ID (paspoort) scanners gekoppeld aan de toegangscontrole software.

Toegangscontrolesysteem, VAKA

VAKA is het nieuwe toegangscontrolesysteem van Axema. Door de modulaire opbouw en de communicatie via IP netwerk is het geschikt voor alle denkbare oplossingen.
Een eenvoudig elektronisch codeslot? Geen enkel probleem met de A04. Iets meer mogelijkheden nodig? Met de A66 combi lezer kan een eenvoudig stand-alone toegangspunt opgezet worden. Nog steeds is er geheugen voor 500 passen, tags, handzenders of codes met 3 verschillende tijdzones. De eenvoudige programmatie gaat via het toetsenpaneel, waarbij op het display exact te zien is wat de gebruiker invoert.

Wanneer later een uitbreiding is gewenst kan dezelfde A66 ook aan een centrale gekoppeld worden, waarmee een webbased systeem ontstaat.
Daarmee ontstaat een systeem tot 1.000 deuren en 80.000 gebruikers, waarbij met toevoeging van enkele modules liftcontroller, sluisfunctie, geïntegreerde intercom en alarmcontrole tot de mogelijkheden behoren.

Alle paslezers van het VAKA systeem zijn voorzien van Dual Technology, daardoor kunnen EM (proximity) en Mifare passen/tags gelezen worden. Zo kunnen passen van derde partijen ook op het VAKA systeem toegepast worden.
Ook het gebruik van handzenders met een unieke code, en diverse instellingen per knop, is mogelijk.
Waar ter wereld u ook bent, het beheer van VAKA is altijd binnen handbereik. Met de VAPI kan VAKA communiceren met software of systemen van derden. Zo kan een reserveringssysteem, parkeersysteem of alarmsystem eenvoudig gekoppeld worden om het geheel zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Toegangscontrolesysteem, Nortech

Het is al een vertrouwd systeem op de markt, maar nog lang niet achterhaald. Norpass is het toegangscontrolesysteem van Nortech. De toepassing is veelal bij parkeergelegenheden, maar ook voor appartementencomplexen en bedrijven is dit systeem zeker niet misplaatst.

De ontwikkeling van dit systeem staat niet stil waardoor de stabiele basis uitgebreid wordt met wensen en ervaringen uit de praktijk. Ook de mogelijkheid om een telsysteem te koppelen met toegangscontrole is voor velen de doorslaggevende factor geweest om te kiezen voor een Norpass systeem.
Communicatie met de beheersoftware kan op diverse manieren opgezet worden, waardoor altijd een passende oplossing te bieden is.

Tevens is er de mogelijkheid om lange afstand lezers, kentekenherkenning of NFC lezers te koppelen aan de deurcontrollers.
Ook met Nortech kan gestart worden met de eenvoudige stand-alone NanoQuest lezer, welke bij een wens voor volledige toegangscontrole op een deurcontroller aangesloten kan worden.

Het beheer zal dan via de Norpass3 software verlopen, waarbij tot 128 deuren en 65.000 passen/tags beheerd kunnen worden.
Dit systeem is al vele malen succesvol toegepast in combinatie met bouwplaats beveiliging. Door het koppelen van een ID (paspoort) scanner zijn al diverse illegale werknemers of andere kwaadwillenden van een bouwplaats geweerd.

Toegangscontrole, Overige oplossingen

Toegangscontrole door middel van een pas, tag, handzender of code is het meest gebruikelijk. Hier houden de mogelijkheden met de systemen echter nog lang niet op.

Zo kan kentekenherkenning ook een vorm van toegangscontrole zijn, dit soms in combinatie met een pas, om zo maximale veiligheid te waarborgen.
Maar ook lange afstand lezers, die passen lezen op afstanden van 2 tot 10 meter, kunnen een oplossing zijn. Passen zijn er dan in de vorm van persoonspassen of als speciale “sticker”, welke op de voorruit van een voertuig geplaatst kan worden. Ook een explosieveilige variant van dit systeem is verkrijgbaar.

Tevens is daar nog het welbekende transponder systeem voor voertuigen. Diverse gemeenten en veiligheidsregio’s maken reeds vele jaren naar alle tevredenheid gebruik van dit systeem. Binnen de transponders zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar, van stand-alone tot uniek gecodeerde transponders welke een digitale code uitsturen.

Uiteraard is de smartphone een belangrijk bezit voor velen, wat altijd bij zich gedragen wordt. Om die reden is toegangscontrole met de smartphone dan ook een belangrijke toevoeging.

Via app middels 4g/Wifi, NFC chip of een oproep, dit behoort allemaal tot de mogelijkheden. Heel eenvoudig stand-alone voor bij woningen of private afsluitingen tot koppelingen met management/ tijdsregistratie software.